Patinele Modern Option - Transformati obiecte obisnuite in opere de arta

17:21

Ce sunt produsele Modern Option?
Aceasta gama de produse se poate imparti in doua categorii: Bazele Metalice si Patinele cu efect de invechire.
Bazele metalice reprezinta o alternativa ingenioasa, ieftina si facila la folosirea materialelor metalice masive. Spre deosebire de culorile metalice pe baza de pigmenti, aceste baze metalice au in componenta particule foarte fine de metal suspendate intr-o solutie acrilica pe baza de apa. De la beton, ipsos la lemn, plastic, chiar si materiale textile, creatiile dumneavoastra vor capata un aspect de metal autentic (fier, bronz, cupru, aur, argint), fara a avea greutatea metalului real sau costul mare de prelucrare al acestuia.
Peste oricare din aceste baze metalice se poate aplica o patina de invechire, obtinandu-se efecte deosebite de rugina, oxidare sau coclire in diferite nuante.
Cat despre patinele cu efect de invechire, de secole, artistii si-au infrumusetat lucrarile cu efecte verzi, albastre sau de rugina, pentru a pune aceste lucrari intr-o lumina antica. Aceasta antichizare a unui obiect ii adauga volum, o textura deosebita, un farmec aparte si o eleganta deosebita.
Practic, patinele de antichizare de la Modern Option incorporeaza procesul natural de oxidare ce se petrece in natura in ani. Aceste patine au in compozitie o combinatie unica de saruri si agenti de oxidare, toate intr-o solutie pe baza de apa.
Puteti transforma practic orice obiect de interior sau exterior cu ajutorul acestor patine. Acestea reactioneaza cu atat cu Bazele Metalice (Blond Bronze , Blackened Bronze , Copper , Gilded Gold , Instant Iron sau Silver Plate ), cat si cu metale precum cupru, alama, bronz sau fier.

Cum sa preparati suprafetele
Determinati tipul de grund pentru prepararea suprafetei pe care veti aplica Bazele Metalice. Grundul si Vernisul Modern Option este 100 % acrilic si este potrivit pentru toate suprafetele, fie ele poroase sau lucioase. Totusi, nu este un grund cu proprietati inhibatoare pentru rugina si, deci, nu va preveni aparitia ruginii pe fier si otel.  Daca alegeti sa folositi un grund pe baza de solventi, asigurati-va ca este perfect uscat (24-48 ore) inainte de a aplica peste el o Baza Metalica.

Daca suprafata este:
Cum ar fi:

Poroasa
Ciment, ipsos, lemn nepreparat
Grunduirea este optionala: Grunduirea va reduce cantitatea de Baza Metalica folosita, totusi, vopseaua va avea o aderenta sporita fara grunduirea prealabila.
Lucioasa
Plastic, obiecte smaltuite, sticla, PVC
Grunduirea este recomandata: pentru materialele lucioase este necesara grunduirea sau transformarea suprafetelor acestora din lucioase in poroase cu ajutorul unul smirghel fin.
Metale care nu ruginesc
Cupru, alama, bron, aluminiu
Grunduirea este necesara: pentru aliminiu si metale galvanizate pot fi necesare grunduri speciale. Aluminiul si metalele galvanizate tipice necesita un grund cu proprietati de decapare pentru a imbunatati aderarea.
Metale care ruginesc
Fier, otel
Daca doriti sa tratati o Baza Metalica aplicata pe fier sau otel cu una din patinele de invechire, atunci fie otelul, fie fierul trebuie tratate in prealabil cu un grund cu proprietati de inhibare a ruginii. In caz contrar, in timp, rugina va aparea prin patina. In timp ce grunduiti, dati o atentie sporita articulatiilor sudate. Lasati acest grund sa actioneze timp de 24-48 de ore.

1.       Curatati foarte bine suprafetele. Acestea nu trebuie sa contina resturi de la prelucrarea materialului, praf, ulei sau grasimi.
2.       Aplicati un grund potrivit. Lasati stratul de grund sa se usuce complet peste noapte. Pentru obiectele aflate in exterior, nu incepeti grunduirea daca se anunta inghet sau ploaie in urmatoarele 48 de ore.

Aplicarea Bazelor Metalice
·         se prepara suprafata pe care urmeaza a fi aplicata baza metalica cu grund;
·         se agita foarte bine tubul pentru a permite particulelor de metal sa se uniformizeze;
·         se aplica un prim strat. lasati sa se usuce la aer intre 30 si 60 de minute;
·         se aplica alte straturi succesive pana cand obtineti efectul dorit (in cele mai multe cazuri, 2 straturi sunt suficiente);
·         daca dupa aplicarea bazei metalice doriti sa folositi o patina de invechire, cititi instructiunile de mai jos. Este foarte important sa o aplicati inainte ca baza metalica sa se usuce complet (cu exceptia cazului cand patina se aplica peste Baza Metalica Fier);
·         nu aplicati baza metalica pe obiecte de exterior daca se anunta inghet sau ploaie in urmatoarele 48 de ore;
·         curatati cu apa.

Crearea unei patine deosebite pe Bazele Metalice Cupru, Aur sau Bronz
1.       Consultati Tabelul Reactiilor de mai jos pentru a va asigura ca Baza Metalica aleasa va intra in reactie cu patina de invechire;
2.       Aplicati patina de invechire peste Baza Metalica atunci cand cel de-al doilea strat (sau cel final) nu este inca uscat complet, in general la 3-15 minute de la aplicare;
3.       Pentru un efect plin de volum, cu nuante intense, este recomandat a se aplica un prin strat destul de gros;
4.       Pentru o patina cu o vizibilitate redusa, sau daca, pur si simplu nu sunteti sigur ce cantitate de patina este necesara, aplicati un prim strat subtire, asteptati cateva ore sa oxideze, apoi aplicati un al doilea strat;
5.       In cazul in care dupa aprox. 8 ore nu este vizibil nici un efect, inseamna ca baza metalica era prea uscata in momentul in care a fost aplicata patina. Se poate reincerca, curatand in prealabil patina care nu a reactionat cu ajutorul unui smirghel foarte fin, aplicand apoi un nou strat de baza metalica si, din nou, patina de invechire (avand grija de aceasta data sa nu se mai usuce complet stratul bazei metalice).
Nota:
·         In general, aplicati patina de invechire intr-un interval de 3-15 minute de la aplicarea ultimului strat de Baza Metalica;
·         Cand decideti cat timp lasati intre aplicarea Bazei Metalice si aplicarea patinei de invechire, luati in calcul si factorii de mediu, cum ar fi: temperatura suprafetei, temperatura aerului, umiditate;
·         Pentru un efect accentuat si o patina mai stralucitoare, aplicati patina cu efect de invechire inainte ca Baza Metalica sa fie complet uscata (3-5 minute);
·         Se recomanda vernisarea atunci cand obiectul astfel decorat intra in contact cu apa, pielea sau hainele, deoarece aceste patine pot pata sau se pot spala cu apa.
·         Baza Metalica Bronz Negru reactioneaza cel mai bine cu Patina Albastra. Creati efecte deosebite de apa albastra prin aplicarea patinei imediat dupa aplicarea ultimului strat al bazei. Daca incercati sa folositi Patina Verde peste Baza Metalica Bronz Negru nu veti obtine un efect de patina verde, ci un gri spalacit.


Tabelul Reactiilor
Urmatoarele Baze Metalice sunt reactive. Adica, particulele de metal din componenta acestora vor oxida in contact un patinele de invechire.
O intrebare foarte frecventa este daca este posibila amestecarea patinelor intre ele. Raspunsul la aceasta problema este urmatorul: culoarea patinei este in directa legatura cu pH-ul patinei. Amestecand Patina Albastra cu Patina Verde, veti amesteca practic doua solutii cu pH total diferit, deci culoarea rezultanta sau reactia ce se va produce sunt incerte si impredictibile. Unii clienti au raportat situatii in care rezultatul a fost unul deosebit, altii au spus ca rezultatul a fost dezamagitor.

Baza Metalica
Tipul de Patina
Cupru
Patina Verde / Patina Albastra
Bronz Blond
Patina Verde
Bronz Negru
Patina Albastra
Auriu
Patina Verde / Patina Albastra
Fier
Rugina
Platinum
Patina Verde

Metal Real
Tipul de Patina
Fier
Rugina
Otel
Rugina
Cupru
Patina Verde sau Patina Albastra
Alama
Patina Verde sau Patina Albastra
Bronz
Patina Verde sau Patina Albastra

Crearea unei patine deosebite pe Cupru, Aur si Bronz autentice
1.       Curatati foarte bine suprafetele. Acestea nu trebuie sa contina resturi de la prelucrarea materialului, praf, ulei sau grasimi; multe obiecte din cupru sunt lacuite, ceea ce previne dezvoltarea patinei. Acest strat de lac poate fi indepartat cu ajutorul unui diluant.
2.       Inainte de a aplica patina pe toata suprafata obiectului, testati pe o portiune mica;
3.       Daca folositi Patina Albastra direct pe cupru, alama sau bronz, diluati solutia cu apa 40%;
4.       In general Patina Verde nu necesita diluare, dar, in unele cazuri, contrastul poate sa fie un pic cam mare. Pentru aceste cazuri, patina se poate dilua cu apa, pana la 50%;
5.       Se pot aplica straturi subtiri succesive sau un singur strat gros.
6.       Asteptati pana procesul de oxidare isi face numarul de magie. Poate sa dureze pana la 3 zile ca patina sa-si dezvolte culoarea la maxim.

Crearea ruginii pe fier si otel autentice
1.       Curatati foarte bine suprafetele. Acestea nu trebuie sa contina resturi de la prelucrarea materialului, praf, ulei sau grasimi;
2.       Pentru a obtine un efect de rugina mai profund, inainte de a aplica patina, smirgheluiti usor suprafata obiectului;
3.       Aplicati un strat subtire din patina cu efect de rugina;
4.       Aplicati straturi aditionale pana cand obtineti efectul dorit.

Vernisarea suprafetelor cu Grundul si Vernisul Modern Option
Tehnic, nu este nici un motiv sa vernisati patinele Modern Option. Chiar si folosite in exterior, aceste patine nu se vor curata complet sub actiunea apei. Totusi, in anumite conditii, vernisarea este cel mai bun mod de a va proteja lucrarea. Efectele de rugina, coclire sau oxidare obtinute prin folosirea acestor patine sunt identice cu cele produse in natura. Din aceasta cauza exista riscul de a pata, de a se lua pe haine sau piele. Vernisarea va preveni aceste efecte nedorite.
Daca va decideti sa vernisati, lasati patina sa se usuce complet (cel putin 3 zile) si apoi aplicati un strat de vernis. Se recomanda Grundul si Vernisul de la Modern Option, dar orice vernis acrilic de calitate poate fi folosit.
Trebuie sa tineti cont si de faptul ca vernisarea acestor patine va schimba usor textura si culoarea acestora. Inainte de a vernisa asigurati-va ca suprafata este perfect curata. De asemenea, trebuie sa mai tineti cont de faptul ca procesele de ruginire, coclire sau oxidare sunt destul de instabile, si, din aceasta cauza, vernisarea suprafetei nu este niciodata 100% eficienta.

 

Exemple de folosire ale Bazelor Metalice / Patinelor cu efect de invechire

·  Panza - Nepreparat, Patina aurie/ Patina Verde& Albastra, Patina Aurie

·  Polistiren - Nepreparat, Patina aurie / Patina Verde, Patina aurie

·  Sticla - Nepreparat, Bronz Blond / Patina Verde, Bronz Blond
  
·  Metal - Nepreparat, Bronz Negru/ Patina Albastra, Bronz Negru

·  Ipsos - Nepreparat, Cupru / Patina Verde, Cupru

·  Terracotta - Nepreparat, Fier /Rugina, Fier

·  Lemn - Nepreparat, Cupru, Cupru / Patina Verde & Albastra

TUTORIALE
PATINELE MODERN OPTION
Trei pasi simpli pentru a crea efecte autentice de rugina
pe orice suprafata


Pasul 1: Prepararea suprafetei

Porniti cu o suprafata curata, gata de pictat. Suprafata nu trebuie sa contina resturi de materiale, praf, ulei sau grasime. Se recomanda folosirea solutiei Metal Master Cleaner. Grunduirea este recomandata pentru materiale poroase sau lucioase. Daca este necesar, grunduiti cu o solutie pe baza de apa pentru a asigura aderenta corespunzatoare. Este recomandat sa grunduiti cu Grundul si Vernisul Modern Option.

Pasul 2: Aplicarea Bazei de Fier

Agitati foarte bine tubul pentru a permite particulelor de fier sa fie distribuite uniform. Folosind o pensula sau un burete, aplicati solutia si apoi lasati sa se usuce complet inainte de a aplica un al doilea strat. Cu cat lasati cel de-al doilea strat sa se usuce mai mult, cu atat culoarea ruginii va fi mai inchisa: 30 de minute pentru o culoare ruginiu portocaliu deschis, intre 12 si 24 de ore pentru un ruginiu rosu intens.

Pasul 3: Aplicarea patinei de invechire cu efect de rugina

Dupa ce Baza de Fier s-a uscat, aplicati cu ajutorul unei pensule sau cu un spray un strat din patina de invechire cu efect de rugina. Rugina se va face vizibila in urmatoarele 4-6 ore. Dupa acest timp, se poate aplica un strat aditional pentru a aplifica efectul. Din moment ce rezultatul va fi rugina autentica, este posibil ca aceasta sa se ia pe haine, deci puteti sa vernisati obiectul respectiv. Tineti cont, insa, ca vernisarea presupune o mica schimbare a texturii si a culorii efectului de rugina.                                     

vernisat / nevernisat

Instructiuni pentru aplicarea pe suprafete de fier sau otel

Patina de antichizare cu efect de rugina poate fi aplicata direct pe materiale precum fier sau otel. Daca nu doriti ca acestea sa rugineasca direct, si, in schimb doriti sa aplicati mai intai Baza Metalica Fier, si apoi patina, va trebui sa grunduiti materialul cu o solutie de inhibare a ruginii.

Recomandari pentru vernisare

Sticla …………………………………..
N
Plastic …………………………………
N
PVC …………………………………..
N
Beton ………………………………….
R
Ipsos …………………………………..
R
Lemn …………………………………..
R
Suprafete pictate………………..
O
Suprafete cu o
buna aderenta …………………….
O

N-necesar; R-recomandat; O-optionalAlte sfaturi:

·  Aceste patine se pot aplica pe o gama foarte variata de materiale: lemn, panza, tapet, sticla, furnir, beton, metal, PVC etc.

·  Ruginirea este un proces organic, deci nu va asteptati sa obtineti de fiecare data aceeasi nuanta.

·  Efecte interesante se pot obtine daca texturati suprafata pe care urmeaza sa aplicati aceste patine.

·  Incercati mai multe moduri de aplicare (cu carpa, cu pensula, cu un burete cu un spray etc).

·  Intotdeauna turnati patina din tub intr-un alt recipient. Niciodata nu inmuiati pensula sau alt aplicator direct in tub.

·  Aplicarea de straturi succesive ale patinei de invechire cu efect de ruginire, va permite sa reglati modul in care va arata obiectul respectiv in final mult mai usor decat daca ati aplica de la inceput un strat gros.

PATINELE MODERN OPTION
Trei pasi simpli pentru a crea efecte autentice de oxidare
pe orice suprafata


Pasul 1: Prepararea suprafetei

Porniti cu o suprafata curata, gata de pictat. Suprafata nu trebuie sa contina resturi de materiale, praf, ulei sau grasime. Se recomanda folosirea solutiei Metal Master Cleaner. Grunduirea este recomandata pentru materiale poroase sau lucioase. Daca este necesar, grunduiti cu o solutie pe baza de apa pentru a asigura aderenta corespunzatoare. Este recomandat sa grunduiti cu Grundul si Vernisul Modern Option.

Pasul 2: Aplicarea Bazei Metalice

Agitati foarte bine tubul pentru a permite particulelor de metal sa fie distribuite uniform. Folosind o pensula sau un burete, aplicati solutia si apoi lasati sa se usuce complet inainte de a aplica un al doilea strat. Patina albastra de invechire cu efect de oxidare se va aplica cat cel de-al doilea strat nu este uscat complet, in general dupa 10-20 de minute.

Pasul 3: Aplicarea patinei de invechire cu efect de oxidare

Inainte ca ultimul strat al  Bazei Metalice sa fie complet uscat (timpul de uscare variaza in functie de conditiile meteo) aplicati patina albastra de invechire cu efect de oxidare cu ajutorul unei pensule, spray, sau prin tamponarea cu un burete sau o carpa. Procesul de coclire va incepe imediat si va dura intre 4-6 ore, fiind complet in 24 de ore. Din moment ce rezultatul va fi o oxidare autentica, este posibil ca aceasta sa se ia pe haine, deci puteti sa vernisati obiectul respectiv. Tineti cont, insa, ca vernisarea presupune o mica schimbare a texturii si a culorii efectului de oxidare.                            
 vernisat / nevernisat

Instructiuni pentru aplicarea pe metale

Patina de antichizare albastra cu efect de oxidare poate fi aplicata direct pe materiale precum cupru, alama sau bronz. Asigurati-va ca suprafata este curata si nu contine lac, praf sau grasime. Patina de antichizare va rugini daca este aplicata pe fier sau otel. Deci, inainte de a aplica aceasta patina pe fier sau otel, grunduiti suprafata cu o solutie care inhiba aparitia ruginii.

Recomandari pentru vernisare

Sticla …………………………………..
N
Plastic …………………………………
N
PVC ……………………………………..
N
Beton ………………………………….
R
Ipsos …………………………………..
R
Lemn …………………………………..
R
Suprafete pictate………………..
O
Suprafete cu o
buna aderenta …………………….
O

N-necesar; R-recomandat; O-optionalAlte sfaturi:

·  Aceste patine se pot aplica pe o gama foarte variata de materiale: lemn, panza, tapet, sticla, furnir, beton, metal, PVC etc.

·  Oxidarea este un proces organic, deci nu va asteptati sa obtineti de fiecare data aceeasi nuanta.

·  Incercati mai multe moduri de aplicare (cu carpa, cu pensula, cu un burete cu un spray etc).

·  Intotdeauna turnati patina din tub intr-un alt recipient. Niciodata nu inmuiati pensula sau alt aplicator direct in tub.Patina de antichizare albastra (efect de oxidare) produce efecte foarte frumoase atunci cand este aplicata peste urmatoarele Baze Metalice reactive:

§  Cupru
§  Aur
§  Bronz Negru
PATINELE MODERN OPTION
Trei pasi simpli pentru a crea efecte autentice de coclire
pe orice suprafata

Pasul 1: Prepararea suprafetei

Porniti cu o suprafata curata, gata de pictat. Suprafata nu trebuie sa contina resturi de materiale, praf, ulei sau grasime. Se recomanda folosirea solutiei Metal Master Cleaner. Grunduirea este recomandata pentru materiale poroase sau lucioase. Daca este necesar, grunduiti cu o solutie pe baza de apa pentru a asigura aderenta corespunzatoare. Este recomandat sa grunduiti cu Grundul si Vernisul Modern Option.

Pasul 2: Aplicarea Bazei Metalice

Agitati foarte bine tubul pentru a permite particulelor de metal sa fie distribuite uniform. Folosind o pensula sau un burete, aplicati solutia si apoi lasati sa se usuce complet inainte de a aplica un al doilea strat. Patina verde de invechire cu efect de coclire se va aplica cat cel de-al doilea strat nu este uscat complet, in general dupa 10-20 de minute.

Pasul 3: Aplicarea patinei de invechire cu efect de coclire

Inainte ca ultimul strat al  Bazei Metalice sa fie complet uscat (timpul de uscare variaza in functie de conditiile meteo) aplicati patina verde de invechire cu efect de coclire cu ajutorul unei pensule, spray, sau prin tamponarea cu un burete sau o carpa. Procesul de coclire va incepe imediat si va dura intre 4-6 ore, fiind complet in 24 de ore. Din moment ce rezultatul va fi o coclire autentica, este posibil ca aceasta sa se ia pe haine, deci puteti sa vernisati obiectul respectiv. Tineti cont, insa, ca vernisarea presupune o mica schimbare a texturii si a culorii efectului de coclire.                             

vernisat / nevernisat

Instructiuni pentru aplicarea pe metale

Patina de antichizare verde cu efect de coclire poate fi aplicata direct pe materiale precum cupru, alama sau bronz. Asigurati-va ca suprafata este curata si nu contine lac, praf sau grasime. Patina de antichizare va rugini daca este aplicata pe fier sau otel. Deci, inainte de a aplica aceasta patina pe fier sau otel, grunduiti suprafata cu o solutie care inhiba aparitia ruginii.

Recomandari pentru vernisare

Sticla …………………………………..
N
Plastic …………………………………
N
PVC ……………………………………..
N
Beton ………………………………….
R
Ipsos …………………………………..
R
Lemn …………………………………..
R
Suprafete pictate………………..
O
Suprafete cu o
buna aderenta …………………….
O

N-necesar; R-recomandat; O-optionalAlte sfaturi:

·  Aceste patine se pot aplica pe o gama foarte variata de materiale: lemn, panza, tapet, sticla, furnir, beton, metal, PVC etc.

·  Coclirea este un proces organic, deci nu va asteptati sa obtineti de fiecare data aceeasi nuanta.

·  Incercati mai multe moduri de aplicare (cu carpa, cu pensula, cu un burete cu un spray etc).

·  Intotdeauna turnati patina din tub intr-un alt recipient. Niciodata nu inmuiati pensula sau alt aplicator direct in tub.Patina de antichizare verde (efect de coclire) produce efecte foarte frumoase atunci cand este aplicata peste urmatoarele Baze Metalice reactive:

§  Cupru
§  Aur
§  Bronz Blond


You Might Also Like

0 comments