Tehnica servetelului

15:25

Pentru acest tutorial am ales decorarea unui cufar mini din lemn prin tehnica servetelului, peste care se va aplica un lac de crapare si o patina de invechire, ce va conferi lucrarii un aspect de invechire.
Aceasta tehnica de crapare este la indemana oricui fiind foarte usor de utilizat.
Pentru ce ne-am propus avem nevoie de: o pensula lata, de preferat sintetica, grund acrilic, servetelul cu modelul dorit, adezivul/ lac decupaj, lacul de crapare, patina de invechire, terebentina, contur pentru decorarea finala in relief, lacul final de protectie si bineinteles suportul ales.

materialele necesare:

Prima operatiune este grunduirea suportului cu grund acrilic pentru ca intotdeauna acesta este bine sa fie alb. Folosind o pensula lata sau burete incepem:

Dupa ce grundul s-a uscat, pregatim servetelul pentru aplicare.
Pregatirea servetelului consta in doua etape:
1. Indepartarea celor doua straturi neimprimate ale servetelului (servetelul are trei straturi - doua neimprimate si unul imprimat);
2. Taierea servetelului la dimensiunea necesara.
Se recomanda ca servetelul sa fie taiat ceva mai mare decat suprafata pe care urmeaza a fi lipit, surplusul indepartandu-se dupa lipire.

Dupa ce am terminat de pregatit servetelul, luam cufarul pe al carui capac vom aplica adezivul / lac decupaj care va trebui intins bine si uniform.

Dupa aplicarea adezivului/lac de decupaj, vom aseza cu grija servetelul. Acesta trebuie sa fie foarte bine intins, eventualele cute formate le vom indeparta prin presarea acestora cu degetul.
Dupa asezarea servetelului, vom mai aplica un strat de adeziv / lac decupaj peste servetel cu pensulatii usoare din centru inspre margine.
Prin aplicarea stratului de adeziv / lac decupaj peste servetel, acesta va fi bine izolat si protejat.
Dupa uscarea adezivului, se va inlatura si surplusul de servetel cu ajutorul unei forfecute.

Mai adaugam servetel si pe partile laterale pentru a fi capacul in intregime decorat.


Cand totul este uscat vom incepe tehnica de crapare prin aplicarea stratului de lac nr 1. Acesta se aplica in strat nici prea gros nici prea subtire (1 mm) si trebuie uscat
ATENTIE! - stratul componentei nr.1 nu trebuie sa fie uscat foarte tare, deoarece in cazul in care se lasa mult la uscat crapaturile nu vor mai aparea. Pentru grabirea uscarii lacurilor se poate folosi feonul.


 Asa va arata stratul nr.1 imediat dupa aplicare
Cand devine transparent inseamna ca este uscat si se poate da lacul nr 2.

Cand lacul nr,2 va fi uscat, vor aparea crapaturile.
Atentie! - crapaturile vor fi perfect vizibile numai dupa aplicarea patinei. 

Odata cu aplicarea patinei de invechire, crapaturile vor deveni vizibile. Pentru exemplificare am ales putina patina de invechire aurie si patina bituminoasa - umbra- care se pot combina fiind compatibile.

Aplicarea patinei de invechire:
 
 Aplicarea patinei de invechire bituminoasa:

Iar pentru ca lucrarea sa devina mai luminoasa, luam o carpa care nu lasa scame si o imbibam in terebentina (solventul patinei), dupa care vom sterge cu ea surplusul de patina.

 Rezultatul final va fi acesta:
Dupa ce am terminat decorararea partii superioare a cufarului, vom vopsi si partea de jos cu o culoare acrilica, iar cu un contur relief auriu punem ultimele accente.
 

Ultima faza a decorarii o reprezinta vernisarea cu lacul final lucios sau satinat (mat) in functie de preferintele fiecaruia.


Iata si aspectul final al cufarului din lemn, decorat cu tehnica servetelului:
You Might Also Like

4 comments

  1. Exista vreun atelier in Bucuresti unde se poate face asa ceva la comanda? As dori sa intru in contact cu acest/aceste ateliere pentru o comanda ceva mai mare! Va rog, trimiteti-mi un mesaj pe privat, pe facebook, la adresa URL pe care am lasat-o in titlu. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere