Lecţie de desen - Perspectivă - Dimensiunea obiectelor dintr-un desen

16:28

În această lecţie vreau să atrag atenţia aspura următorului aspect: Obiecte de aceeaşi dimensiune se văd mai mari sau mai mici în funcţie de distanţa dintre ele şi privitor.

Acest principiu reflectat în desenul în creion pe care îl creaţi poate să îmbunătăţească mult impactul vizual. Sunteţi liberi să nu respectaţi această regulă, dar fără ea desenele ies greşite din punct de vedere al perspectivei.

Să luăm un prim exemplu:


În imaginea de mai sus vedeţi 3 oameni pe un trotuar. Cel mai aproape ocupă cel mare loc în desen, al doilea e desenat ceva mai mic, ultimul abia se vede. Cum am făcut asta? Am trasat linia orizontului (cea orizontală), apoi am ales un punct de fugă din care am trasat nişte linii după care m-am ghidat.

Alt exemplu, aceeaşi regulă:  


Aici oamenii au devenit stâlpi :P, şi trotuarul cale ferată. :) Avem din nou o linie de orizont şi un punct de fugă spre care converg liniile (în realitate ele sunt paralele, vezi şinele căii ferate... însă aşa se văd!).

Încă unul:


Maşinile mai apropiate se văd mai mari. Cele mai îndepărtate, mai mici. Pe lângă asta, observaţi că unghiul din care privim e diferit în acest exemplu în comparaţie cu ultimul. E din cauză că am pus linia orizontului mai sus, respectiv mai jos la următorul. De asemenea, am mutat punctul de fugă spre dreapta.

Şi ultimul:  

Vagoanele unui tren se văd din ce în ce mai mici, în funcţie de distanţa dintre noi şi ele.

De reţinut: trebuie să ţinem cont şi de distanţe dintre obiecte, respectiv distanţa dintre privitor şi obiecte când desenăm. Respectând această regulă se creează impresia de spaţiu. Pentru o înţelegere mai clară a problemei căutaţi informaţii despre perspectivă


Tutorial oferit prin amabilitatea d-lui Ghita Bizau


You Might Also Like

0 comments