MARKERELE COPIC – VISEAZA IN CULORI MANGA

13:31

1

Desenele au insotit dialogul interuman de-a lungul intregii sale istorii, de la cele rupestre, menite sa aduca noroc vanatorilor, la caricaturile gazduite astazi in toate ziarele. Cand "extraterestrii" din insulele nipone au descoperit acest mod de comunicare in masa, lumea a inceput, incet dar sigur, sa se schimbe. Au aparut revistele manga, mai intai ca niste simple glume. Foarte curand, s-au transformat intr-o industrie care misca miliarde de dolari anual.

Japonezii au stiut dintotdeauna sa deseneze, dar rar li s-a permis sa se exprime in acest mod. Pana prin secolul XIX, pictura traditionala ukyio este infatisata doar prin peisaje, motive teatrale sau sportive (cu precadere sumo) si scene erotice din casele de toleranta. Secolul XX a adus insa reglementari aspre, mai ales in domeniul presei, culminand cu interdictia de a publica vreun text ne-propagandistic. Cenzura a ramas valabila pana dupa cel de-al doilea razboi mondial, moment cand Japonia, devastata de conflagratii, a fost nevoita sa deschida ochii spre lume. Intr-o perioada, acest proces a presupus si "importul" de profesori de desen din Occident, care sa-i familiarizeze pe studentii japonezi cu notiunile de baza: linie, contur, culoare. Din combinarea tehnicilor, temelor traditionale si a "ultramodernei", la acea ora, arte pop, s-a nascut manga: banda desenata considerata in graba echivalentul nipon al comics-urilor americane. A fost pentru prima data cand personajele au capatat ochi rotunzi in locul celor oblici.

Odata ce lumea desenelor din „Tara soarelui rasare” incepuse sa se schimbe, inevitabil a aparut si nevoia de instrumente pentru desen mai performante, si chiar dedicate acestui nou tip de curent in desen. Astfel, producatorii japonezi au conceput un sistem de markere numite COPIC. Spun sistem, deoarece COPIC nu inseamna doar un simplu marker. Inseamna o serie intreaga de markere de mai mute tipuri, blenderul (un marker incolor ce are rolul de a lumina zonele intunecate ale desenului, sau de a plasa lumina intr-o anumita parte a desenului), cerneala de refill pentru markere, varfuri de schimb, multilinere, blocuri de desen de diferite culori si marimi, aerografe integrate perfect cu markerele COPIC, si accesorii pentru toate acestea.

 

2

Citeste mai multe aici

You Might Also Like

0 comments