Demistificarea sistemului de culori Copic

11:08

In randurile urmatoare, Jackson Root, un talentat grafician si instructor Copic, explica sistemul de culori Copic:

La o prima vedere, cartela de culori Copic poate sa fie destul de intimidanta – o vasta paleta de culori, ce numara in prezent 358 de nuante. Daca v-ati uitat la unul din capetele unui marker Copic, probabil ca ati observat ca, pe langa denumirea culorii, fiecare nuanta Copic are propriul sistem de identificare, format din 3 sau 4 cifre si litere. Aceasta identificare se afla atat pe corpul markerului, cat si pe capacul acestuia (cu exceptia Copic Marker care are inscriptionata identificarea numai pe corpul markerului).

Va vine sa credeti sau nu, aceste numere nu numai ca descriu o culoare anume, dar reprezinta un adevarat ghid pentru „navigarea” pe cartela de culori Copic atunci cand doriti sa gasiti culori ce corespund in ceea ce priveste tonalitatea, saturatia sau nuanta si capacitatea acestora de intrepatrundere (blenduire) una in cealalta.

Pentru o mai buna intelegere a acestui sistem, este recomandat sa-ti printezi cartela de culori Copic si roata de culori Copic. Le vom folosi in acest tutorial.Deci ce este Sistemul de Culori Copic?
Sistemul de Culori Copic identifica si eticheteaza fiecare culoare Copic pe baza particularitatilor acesteia: Familia de Culori, Numarul de Saturatie si Numarul de Luminozitate.
  • Familia de Culori (Color Family) indica tipul culorii (ex. rosu, albastru-verde, portocaliu etc.);
  • Numarul de Saturatie (Saturation Number) indica cat de stralucitoare sau cat de stearsa este culoarea (cu cat numarul este mai mare, cu atat culoarea este mai stearsa);
  • Numarul de Luminozitate (Brightness Number) indica cat de intunecata este culoarea (cu cat numarul este mai mare, cu atat culoarea este mai intunecata).
Cum ma poate ajuta asta in navigarea prin biblioteca de culori Copic?
Simplu. Cunoscand semnificatia indicativului de pe capac, vei sti dintr-o privire aruncata pe capacul unui marker Copic despre ce culoare este vorba (nuanta), cat de stralucitoare sau stearsa este aceasta culoare (saturatia) si cate de luminoasa sau intunecoasa este culoarea respectiva (tonul). Deci este vorba despre cele trei caracteristici de baza ale culoarii – nuanta, saturatie si tonalitate (hue, saturation, tone).
Deci, cunoscand faptul ca cifrele din indicativul de culoare trebuie citite individual, puteti intelege foarte usor cum si unde vor aparea culorile pe Roata de Culori Copic.
Ce este Roata de Culori Copic?
Roata de Culori Copic reprezinta un instrument foarte folositor, ce ajuta foarte mult in intelegerea si explorarea sistemului de culori Copic.
Va invit sa o studiati cu atentie!
Puteti sa descarcati fotografia la o rezolutie mare aici
In fotografia de mai jos, am marcat doua zone din Roata de Culori Copic, pentru a exemplifica un mod de citire al Rotii:
  • Culorile din campul galben au aceeasi saturatie, dar difera luminozitatea;
  • Culorile din campul rosu au aceeasi luminozitatea, dar difera saturatia.
Uitandu-va la poza de ansamblu a Rotii, poti observa ca pe masura ce te apropii de centru, culorile devin mai gri, iar pe masura ce mergi in sensul acelor de ceasornic, spre sfarsitul zonei de culoare, aceasta devine mai inchisa.
Singura exceptie de la aceasta regula o reprezinta saturatia culorilor de pamant, deoarece acestea incorporeaza palete de culori, de la rosii la portocalii, galbene si verzi, rezultand un sistem propriu pentru aceste culori de pamant.
Cele 4 familii de gri
Copic are in portofoliul de culori 4 familii de gri, de la Cool Gray (cea mai rece nuanta), Neutral Gray (nuanta ceva mai calda), Toner Gray (nuanta un pic mai calda decat Neutral Gray), urmand Warm Gray, nuanta care in combinatie cu Cool Gray poate sa dea nastere unui rosu, ce poate fi foarte folositor in desene cu nuante de gri, mai ales cand se doreste scoaterea in evidenta a tonurilor de piele versus suprafete metalice.
Dupa ce sa ma uit cand imi cumpar urmatorul stoc de markere Copic?
Daca iti vrei sa ai culori in colectie cu o blenduire perfecta, este recomandat sa alegi cel putin 3 culori dintr-o familie, care sa aiba acelasi numar de saturatie (primul numar). Aceste culori vor avea aceiasi nuanta de gri, intinzandu-se perfect pe hartie. Aceeasi regula se aplica pentru blenduirea intre familiile de culori. De exemplu un BG13 se va blendui frumos cu B14 si G17, dar ar trebui evitata blenduirea dintre BG34 si B16.

You Might Also Like

0 comments