Micro-desen cu Multilinerul de la Copic

11:20

Micro-desen cu Multilinerul de la Copic
- Tutorial de Evan Lorenzen -

Evan Lorenzen este un ilustrator si un animator ce traieste in prezent in Denver, Colorado. Focusat pe relatia dintre pictura, ilustratie si noile tehnologii, absolva in 2013 Colegiul Malboro, licentiat fiind in Arte. Evan lucreaza ca designer timp de 8 ani la Indyink, o firma din Colorado ce ofera clientilor sai o gama variata de stiluri de printing. De curand, Evan a inceput explorarea unui domeniu nou, cel al micro-picturii de carti, care este si tema tutorialului de azi. Niciuna din lucrarile lui nu depaseste 3 cm, avand in general dimensiunea unei unghii. Lucrand cu tus sau creion, dar si cu acuarela, Evan se regaseste in arta medievala si in printuri woodblock.

Pasul 1.
Alege o hartie cu care te simti confortabil si care iti place! In general Evan alege sa lucreze pe o hartie cu textura si cu o greutate mai mare, pentru a-si nu face griji ca ar putea-o murdari cu tus. De asemenea prefera sa dea un caracter aparte operei sale, rupand hartia astfel incat clientii sai sa vada fibrele pe margine. Singurul multiliner pe care il poate folosi pentru a lucra la o asemena scala este Copic Multiliner de 0,3mm. Incepe prin a trasa conturul lucrarii tale.


Pasul 2
Daca ti-e mai usor, ia ca referinta o poza. Evan lucreaza cu poze ale unor sculpturi vechi din marmura, conturand cu miscari fine compozitia in creion. Simte-te liber sa folosesti ce creion iti place, dar pentru un rezultat mai bun foloseste creion tip 4H, astfel incat sa ai un control bun asupra liniilor si sa nu murdareasca prea mult.
Pontul artistului
Odata ce ai terminat de trasat conturul, ia-ti o pauza de relaxare si indreapta-te. Cel mai mare dezavantaj al picturii de mare finete este postura nemiscata pe care trebuie s-o adopti, postura care iti poate tensiona muschii.

Pasul 3
Incepe sa trasezi linii orientative in zonele intunecate. Nu e nevoie sa exagerezi, pur si simplu contureaza zonele mai importante ale imaginii, unde va fi nevoie de mai mult negru in jurul lor.

Pasul 4
E momentul sa folosesti multiliner-ul Copic. Poti folosi mai multe tehnici pentru a umple imaginea si a-i da o forma, insa artistul prefera punctarea suprafetei, pentru ca ii permite cele mai fine detalii. Lucreaza intai partile intunecate, umplandu-le generos cu puncte. Pe masura ce lucrezi, multilinerul tau va incepe sa se usuce, ceea e e grozav pentru ca vei putea crea marcaje si mai subtile pe masura ce progresezi.

Pasul 5
Continua umplerea spatiilor intunecate cu marcaje, pana ce vei umple toate locurile goale ramase. In loc sa “tragi” multilinerul Copic pe suprafata hartiei, la o asa scala, vei obtine detalii mai fine si mai detaliate impungand hartia cu varful.

Pasul 6
Nu-ti fie teama sa te intorci la trasarea contururilor, daca este necesar, si continua-ti munca adaugand puncte din zonele intunecate catre cele mai deschise. Este mult mai bine sa incepi prin a puncta partile mai deschise si a completa unde mai este nevoie decat sa pui prea mult tus pe hartie si sa nu mai poti repara.


Pasul 7
Odata ce te simti multumit de ce ai realizat, asigura-te ca vei pune o lupa si vei impartasi frumusetea operei tale cu toata lumea. Nu e o idee rea sa o pui intr-o punguta de plastic sau cutiuta ca sa nu risti sa zboare in cazul in care cineva stranuta. Daca vrei o adevarata provocare, incearca sa pui cap la cap un mini-jurnal de schite sau un mesaj, lucru realizabil prin impaturirea unor hartiute pe jumatate, desenarea si prinderea lor la mijloc cu un ac si o ata.


Bucura-te de arta, sub toate formele ei!

You Might Also Like

0 comments