Cum sa desenezi un portret in carbune, pas cu pas

13:45

Pentru acest tutorial ai nevoie de:
- hartie nuantata gri,
- creioane carbune hard, medium, extra soft, white,
- pensula de marime medie sau servetele pentru blending.Incepem acest tutorial schitand conturul. Poti incepe prin a schita pe o hartie obisnuita si cand vei fi multumit de rezultat, transfera conturul pe hartia nuantata, fara a apasa foarte tare cu creionul. Apasand prea tare vei lasa urme ce se vor vedea mai tarziu cand vei desena umbrele. Cand trasezi un contur trebuie sa identifici zonele cheie si zonele unde se vor schimba tonurile. Primul pas important este sa obtii o imagine cat mai exacta persoanei pe care vrei sa o desenezi. Nu te grabi. Daca vrei sa fi sigur de rezultat, foloseste metoda de desen cu ajutorul grilei.De aceasta data vom aplica un background simplu, nefinisat. Nu este necesar, dar va da un sentiment placut de pictura. Plus ca va adauga o varietate de tonuri desenului tau, daca este facut corect. Cand desenezi portrete, gandeste-te intotdeauna sa fie echilibrate ca si tonuri. Contrabalanseaza zonele luminoase cu unele inchise si vice versa.  Profunzimea creata va fi placuta ochiului si il va atrage pe privitor. Foloseste creioanele extra soft si ameseca carbunele cu ajutorul unui servetel de fata. Asigura-te ca servetelul nu contine aloe.

E timpul pentru a incepe portretul. Incep prin a adauga tonuri deschise. Folosesc pentru asta un creion carbune alb. Aplicand intai tonurile albe te va ghida atunci cand vei incepe sa adaugi umbrele si vei stii ca acestea trebuie sa fie din ce in ce mai inchise. Zonele luminoase se aplica pe frunte, obraji si nas.


Urmatorul pas este sa lucrezi la ochi. Ochii sunt un element principal in asemanarea cu o persoana. Daca trebuie sa insisti pe o anumita zona, aceasta este. Tine minte ca albul din ochi nu este chiar alb. Singurele zone albe sunt punctele de lumina din iris si pupile, acolo unde ar reflecta lumina in mod natural. Foloseste un creion medium pentru umbrele initiale. Gandeste-te la forma ochilor atunci cand ii desenezi. Pleoapa superioara va genera o umbra pe iris, pupila si albul ochilor.


Ochii sunt adanciti in craniu, asa ca fii pregatit sa folosesti tonuri inchise. Creaza umbre pe ploapa inferioara. Zona ochilor este punctul de atractie al unui portret, aici trebuie sa ai mare grija la detalii. Adauga umbre si zonelor de sub sprancene.

Incepe umbrirea pe obraji. Sursa de lumina vine din stanga sus, asa ca zonele din partea dreapta a portretului vor fi in umbra. Partea dreapta va fi mai inchisa decat cea stanga. Vom adauga tonuri mai inchise si sub linia parului. Inca o data, gandeste-te cata lumina cade pe subiectul tau. Parul va crea si el o umbra pe frunte. Daca uiti sa adaugi umbre sub linia parului, rezultatul va fi unul nerealistic si nenatural. Nu uita de acest pas.


Urmatorul pas este sa lucram la frunte si nas. Cand incepi sa desenezi fata, incepe cu nuante deschise. Foloseste un creion hard, trecand usor peste hartie. Cu o pensula intinde carbunele, obtinand astfel nuante fine.


Adauga si mai multe umbre pe fata, urmarind obtinerea de profunzime data de tonurile diferite. Cand lucrezi cu lumini si umbre, gandeste te la simbolul Yin si Yang. Este deschis pe o parte si intunecat pe cealalta. Asa ca, atunci cand lumina vine din stanga, pe partea dreapta trebuie sa fie umbra. Daca lumina vine de sus, jos va fi intunecat. Am inceput prin a adauga ceva nuante inchise in par. Subiectul nostru are parul scurt, asa ca vom trasa linii scurte cu creionul. Deseneaza parul in directia in care sta el natural. Asigura-te ca vei avea si zone luminoase si altele inchise, tinand cont de directia sursei de lumina.
Lucreaza mai mult zona parului, pentru a parea cat mai natural. Acorda atentie localizarii zonelor luminate si intunecate. Pentru cele inchise folosim un creion extra soft, iar pt cele deschise un creion alb. Cel alb ne ajuta mult la adaugarea detaliilor suvitelor din zona bretonului. Poti intai trasa linii inchise, ca mai apoi sa vii cu creionul alb peste. Va da o nuanta albastruie suvitelor si va atrage atentia privitorilor.Subiectul meu are si par facial, ceea ce poate fi dificil pentru unii artisti. Te poate intimida, dar nu este atat de dificil pe cat pare. Incep cu linii deschise. Este usor sa cobori nuantele de aici, dar nu si invers. Traseaza linii scurte in directia in care parul creste. In mod natural, directia parului este aleatorie, asa ca va trebui sa te conformezi. Vom trece prin diferite tonuri lucrand dinspre barba catre obraji. Desenele realistice au tranzitii de tonuri. Foloseste un gradient deschis pentru a trece la obraz. Poti chiar folosi o pensula pentru a sterge barba inspre obraz, pentru o tranzitie cat mai usoara.Continua sa lucrezi la tonurile barbii, folosind creionul alb, pentru a trasa la intamplare fire albe.

Tine minte de unde vine sursa de lumina. Pe partea dreapta barba trebuie sa fie mai inchisa la culoare. In timp ce desenezi gandeste-te la conturul fetei. Sunt elemente pe fata proiectate in exterior, cum ar fi nasul si buzele. In functie de lumina, aceste protuberante vor genera umbre. In acest portret sursa de lumina vine de sus, deci sub nas si buza de jos va fi umbra.Am terminat zona barbiei si buzele. De cele mai multe ori va fi o zona luminata si pe buza inferioara. Poti face buzele sa straluceasca jucandu-te cu luminile, dar aici am lasat culoarea naturala a hartiei sa se vada si am adaugat umbre in jurul ei. In continuare vom adauga profunzime obrajilor, folosind tonuri inchise.Am terminat zona gatului umbrind restul cu un creion medium. Apoi am luat o pensula si am amestecat totul.Mai devreme am vorbit despre obtinerea unui echilibru in tonuri. Am folosit multe nuante inchise, asa ca vom contrabalansa totul cu desenarea unui tricou alb. Oricum, voi sunteti artistii, asa ca voi hotarati cum va fi rezultatul. In ciuda a ce va spune profesorul de desen, nu sunt reguli in arta. Aceasa este viziunea voastra pusa pe hartie, nu a altcuiva. Distreaza-te atunci cand desenezi, nu te grabi, nu te descuraja. Orice desen nou va aduce o experienta in plus.
You Might Also Like

0 comments